Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Inšpekcia práce tento rok odhalila takmer 260 porušení Zákonníka práce.
„Najčastejšie zisteným nedostatkom je nezabezpečovanie stravovania vôbec. Uvedený stav je nielen porušením zákona, ale jeho negatívne dôsledky sa môžu prejaviť na zdravotnom stave zamestnancov alebo na ich pracovnom výkone, najmä s ohľadom na oblasť bezpečnosti a ochrany,“ píše Národný inšpektorát práce.
Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý pracuje viac ako štyri hodiny. Inšpektori sa stretávajú s tým, že firma poskytuje gastrolístky spätne.
„Zamestnávateľ vydá zamestnancom stravovacie poukážky až po odpracovaní mesiaca. V takomto prípade sa neplní účel zákona, ktorým je poskytnutie jedla zamestnancovi v rámci každej pracovnej zmeny, ktorá trvala viac ako štyri hodiny,“ konštatuje inšpektorát.
Ojedinelým nedostatkom je poskytovanie menej hodnotných gastrolístkov. Tento rok, kým minimálna hodnota stravovacej poukážky bola tri eurá, inšpekcia odhalila jeden takýto prípad.
„Zamestnávateľovi za porušenie Zákonníka práce hrozí finančný postih až do výšky stotisíc eur,“ tvrdí Slavěna Vorobelová z inšpektorátu. Najviac problémov je vo veľkoobchode a maloobchode. Nasledujú priemyselná výroba a stavebníctvo.
Čo hovorí Zákonník práce
1. Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou takých, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny.
2. Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom alebo v inom stravovacom zariadení, alebo prostredníctvom právnickej, alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby. Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny robí viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo.
3. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 percent ceny jedla, ale na každé jedlo do 55 percent stravného pri pracovnej ceste v dĺžke päť až 12 hodín.
4. Pri zabezpečovaní stravovania prostredníctvom oprávnenej právnickej alebo fyzickej osoby sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Tá musí byť najmenej 75 percent stravného pri pracovnej ceste v dĺžke päť až 12 hodín.
5. Ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie jedným z určených spôsobov alebo ak zamestnanec nemôže využiť žiaden z nich zo zdravotných dôvodov, zamestnancovi patrí finančný príspevok v sume najmenej 55 percent ceny jedla.
6. Finančný príspevok sa poskytuje aj zamestnancovi pri výkone domáckej práce alebo telepráce, ak mu zamestnávateľ nezabezpečí stravovanie jedným z určených spôsobov alebo ak by boli v rozpore s povahou domáckej práce alebo telepráce.
7. Zamestnávateľ môže po prerokovaní so zástupcami zamestnancov upraviť podmienky stravovania zamestnancov počas dovolenky či prekážok v práci, umožniť stravovať sa zamestnancom, ktorí pracujú mimo rámca rozvrhu pracovných zmien.