Desaťtisíce ľudí zamestnaných na Slovensku majú od tohto mesiaca nárok na hodnotnejšie gastrolístky. Odteraz im patrí najmenej 3,15 eura denne.
Ministerstvo práce od novembra valorizovalo sumu, od ktorej závisí minimálna hodnota stravovacej poukážky.
Ceny v reštauráciách stúpli
Základom je výška stravného pri pracovnej ceste v dĺžke päť až 12 hodín, ktorá po novom dosahuje 4,20 eura. Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 percent z tejto sumy.
„Zvýšené sumy sa v nárokoch zamestnanca reálne prejavia od 1. novembra. Na túto zmenu musia reagovať zamestnávatelia, ktorí poskytovali stravovacie poukážky v minimálnej hodnote tri eurá alebo v hodnote nižšej ako 3,15 eura,“ informuje Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce.
Zvýšenie stravného vyplýva zo zákona o cestovných náhradách. Vykoná sa, keď sa vývoj cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách za jeden mesiac porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň päť percent.
Index cien v auguste tohto roka dosiahol 105 percent. Oproti júnu 2012, keď sa stravné zvýšilo naposledy, ide o rovných päť percentuálnych bodov viac.
Prvá valorizácia po dvoch rokoch
„Obdobie medzi jednotlivými zvýšeniami, vzhľadom na reálny rast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní, je primerané,“ pokračuje Petrová.
Zamestnávatelia môžu len dúfať, že potrvá najmenej dva roky, kým príde k ďalšej valorizácii. Pred koncom tohto roka im vzrastú náklady na zamestnancov. Navyše, mnohí museli vymeniť nakúpené gastrolístky za hodnotnejšie.
„Ak sa ceny nebudú zvyšovať, nie je dôvod upravovať sumy stravného,“ dodáva Petrová.
Zvýšenie stravného a dôsledky
Stravné zamestnanca na pracovnej ceste
- Zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu podľa zákona o cestovných náhradách patrí aj stravné. Výška stravného závisí od dĺžky pracovnej cesty v rámci jedného dňa, rozlišujú sa tri časové pásma.
- Jednotlivé sumy sa valorizujú na základe údajov Štatistického úradu o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.
- Nové opatrenie ministerstva práce o sumách stravného je účinné od 31. októbra 2014.
Nové stravné podľa dĺžky pracovnej cesty
pásmo - stravné
5 až 12 hodín - 4,20
nad 12 a do 18 hodín - 6,30
nad 18 hodín - 9,80
Sumy sú v eurách.
Maximálna hodnota príspevku na stravovanie
- Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 percent ceny jedla, ale na každé jedlo do 55 percent stravného pri pracovnej ceste v dĺžke päť až 12 hodín.
- Po novom môže na jedno hlavné jedlo prispievať sumou 2,31 eura.
Minimálna hodnota gastrolístka
- Stravovacia poukážka na jedno hlavné jedlo musí mať hodnotu najmenej 75 percent stravného pri pracovnej ceste v dĺžke päť až 12 hodín.
- Teraz to predstavuje 3,15 eura.
- Rozdiel medzi najnižším gastrolístkom a najvyšším príspevkom zamestnávateľa na stravovanie je 0,84 eura. Buď ho hradí zamestnávateľ zo sociálneho fondu alebo zamestnanec alebo sa oň delia. Oproti minulosti je tento rozdiel vyšší o štyri centy.